Att använda private link networks är ett sätt att ge din webbsida ett övertag mot konkurrenterna. De flesta har säkert hört talas om sådana nätverk. Det kan till exempel handla om ett nätverk av bloggar som länkar till varandra för att öka sin trafik och öka värdet för sina annonsörer. Det behöver inte bara handla om bloggar, utan samma teknik används för bland annat forum och för konton på social media. Fördelen med private link networks är att det kraftigt förbättrar sannolikheten att en webbsida ska rankas högt när personer söker efter den, samt är väldigt användbart för att få fart på en ny webbsida som just har lanserats.

Med andra ord är private link networks ett verktyg för SEO. Traditionell SEO, eller Search Engine Optimization, fokuserar mycket på keywords, eller nyckelord. Sanningen är att det har blivit mindre effektivt, eftersom de stora sökmotorerna använder algoritmer som straffar de som försöker spamma nyckelord eller på andra sätt missbruka de gamla SEO-teknikerna för att rankas högt i sökmotorerna. Private link networks däremot är fortfarande ett kraftfullt verktyg för att öka trafiken till sin webbsida, men det kräver en del kunskap och arbete.

man-791049_1280

Hur fungerar private link networks?

En gång i tiden förknippades dessa nätverk mest med bloggar som länkade till varandra. Utvecklingen har gått framåt med stormsteg och nuförtiden kan ett modernt nätverk för länkar innehålla betydligt fler komponenter. Det är rekommenderat att försöka dra nytta av så många olika källor till länkar som möjligt. Ett exempel är social media, till exempel Twitter, Facebook, Pinterest, Reddit och Imgur. Med ett konto på en sådan hemsida eller på olika forum går det att producera länkar. En nyckel är att hålla nätverket hemligt, därav ordet "private".

Alla olika konton som används måste underhållas och vara aktiva. Man behöver inte själv göra allt detta arbete. Det går att outsourca detta till andra personer eller till och med att använda sig av avancerade bottar som kan sköta ett konto automatiskt. Inom social media brukar det vara relativt enkelt. Ofta är det korta poster som skrivs, inte minst på Twitter, och idag går det att köpa både följare och att personer gillar ens inlägg om man snabbare vill få uppmärksamhet. Bloggar och forum ställer lite högre krav. Innehållet måste hålla god kvalitet, annars är det uppenbart att det är automatiskt skapat och det brukar inte uppskattas. Samtidigt är forum och bloggar mer flexibla och har inte lika fasta regler som inom social media.

Med sitt egna nätverk av länkar har man sedan full kontroll. Trots allt är det du själv eller dina medhjälpare som skapar länkarna. Du kan välja vilket meddelande du vill nå ut med och också förändra länkarna över tid om behov uppstår. En annan stor fördel är att ibland går det att få innehåll att gå viralt. Om du själv har flera konton är det enkelt att snabbt nå ut med bra innehåll och med lite tur hakar fler konton på och ditt innehåll kan börja spridas otroligt snabbt till tusentals personer.

Att bygga ett riktigt framgångsrikt private link network kräver en hel del kompetens. Om det ska göras på rätt sätt kan det vara en god idé att ta hjälp av en expert på internetmarknadsföring. Det behöver inte kosta särskilt mycket att skapa ett sådant nätverk, men de kan åstadkomma otroliga resultat.

Intresserad av private link networks?

Fyll i formuläret nedan och vi återkommer till dig inom kort.